www.hasaneroglu.com

Bengül Kavlan


'İnegöl il olacak mı?'

Son günlerde İnegöl´de en çok konuşulan konulardan biri İnegöl il olacak mı? İnegöl´ün il olması imkansız bu mevcut hükümet döneminde


Son günlerde İnegöl´de en çok konuşulan konulardan biri İnegöl il olacak mı? İnegöl´ün il olması imkansız bu mevcut hükümet döneminde...İnegöl´ün il olması için mevcut iktidarın gitmesi gerek...İktidarın ortağı tarafından dile getirilse de. İl olmak için dile getirmek yeterli değil sadece, harekete de geçmek gerekiyor. Bunun içinde TBMM´ne kanun teklifi sunmak gerekli. Cumhurbaşkanı  ve AKP kurmayları buna karşı. AKP Bursa Milletvekilleri de İnegöl´ün il olmasının mümkün olmayacağını ifade ediyorlar kulislerde. Sebebleri malûm hepimizin bildiği şeyler. Biz İnegöl halkı olarak çoktan il olmayı hakketiğimizi biliyoruz. Bu yüzden de il olma adına  İnegöl sevdalısı kim varsa, bir araya gelip Ankara´da neden il olmamız gerektiğini en iyi şekilde anlatmalıyız.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz Recep Tayyip Erdoğan´ın kararı doğrultusunda Türkiye´nin 81 olan il sayısının 100´e çıkabileceğini söylemişti. Her ne kadar kısa bir süre sonra Bugün Ahlat´ta yaptığım konuşma, bazı yayın organlarında “İl sayısı 100´e çıkarılacak”şeklinde yanlış yansıtılmıştır. Bu hususta verilmiş bir karar yoktur. Oysaki konuşmamda; ”Türkiye´nin şehir sayısının 100´e çıkarılması halinde Ahlat´ın bunların arasında yer alacağı”temennisidir. Demiş olsa da.

Öte yandan kulislerde 19 ilçenin il olacağı konusuna kesin bakılıyor. Bu 19 ilçe içenin, Temmuz ayında meclis gündemine taşınacağı da konuşuluyor. İl  olmasına kesin gözüyle bakılan 19 ilçenin isimleri de şunlar: Tarsus, Alanya, Çorlu, Siverek, İskenderun, Erciş, Bandırma, Nazilli, Ereğli, Elbistan, Kozan, Cizre, Polatlı, Ergani, Kahta, Yüksekova. Bu ilçelerde  ise en dikkat çekici olan 108 bin nüfuslu Mardin Midyat. Yani nüfus olarak en düşük ilçe. Diğer ilçelerin nüfus oranına baktığımızda 329 bin nüfuslu Tarsus en yüksek nüfusa sahip görünüyor. Diğer bir açıdan da bakarsak 329 bin nüfuslu Tarsus (Mersin), 294 bin nüfuslu Alanya (Antalya) İnegöl nüfusunun üzerinde. Bu da şunu gösteriyor ki; ekonomiye katma değer veriyor olmamız, ihracat fazlası vermemiz sadece sanayisi İnegöl mobilyası ile değil, yemekte İnegöl köftesi, turizmde Oylat kaplıcası, tarımda İnegöl alası (Ayçekirdeği), kültürel alanda ülkemizin ilk sivil mehteri olan tarihi İnegöl mehteri şifa kaynakları Kozluca, Özlüce, Konurlar, Eskikarakacaya ile markalaşarak büyümeye ve gelişmeye devam ederek TÜİK´ten yapılan açıklamaya göre Bursa İnegöl nüfusunun 286 Bin 848 kişi olması il olmak için bir kriter değil.

Değerli İnegöl halkı; İnegöl İdari, ekonomik, sosyal, ve kültürel nedenlerle hem bölge halkının, hemde ülke ekonomisinin zenginleşmesine önemli katkılar sağlayacağı dikkate alınarak il olmayı hak ediyor. Gelin hep birlikte İnegöl´ün bu gidişatına dur diyelim.